نخ پود را بهتر بشناسیم

نخ پود، یکی از اجزای سه‌گانه تشکیل دهنده ساختار فرش ماشینی است. نخ‌ پود در عرض فرش (عمود بر نخ های چله) در کنار هم و به طور موازی با یکدیگر قرار می گیرد. در واقع، مهم‌ترین نقش نخ‌ پود، اتصال نخ های چله فرش به یکدیگر از یک سو و نگه داشتن ریشه خاب از سوی دیگر می باشد. نخ پود، بسته به خواص فیزیکی-مکانیکی خود، اثر مستیمی بر خواص فیزیکی- مکانیکی مرتبط با عرض فرش ماشینی مانند استحکام فرش در جهت عرض، جمع شدگی عرض فرش در مرحله آهار و تکمیل و… دارد. بنابراین، انتخاب نوع جنس و نمره نخ بود تاثیر به‌سزایی بر کیفیت فرش ماشینی تولید شده خواهد داشت.
در حال حاضر، دو نوع نخ پود مختلف در بافت فرش ماشینی استفاده می شود: نخ پود ریسیده شده و نخ های پود فیلامنتی. روش تولید و ویزگی های فیزیکی-مکانیکی هر یک از این نوه نخ ها متفاوت از دیگری است. از این رو در ادامه، هر یک به طور جداگانه بررسی می شوند.

کتاب فرش ماشینی, منصور دیاری, نخ پود فرش سجاده محراب نقش کاشان

 نخ پود ریسیده شده

دسته ای از نخ پود فرش ماشینی که از دیرباز به طور سنتی مورد استفاده قرار گرفته، نخ های ریسیده شده می باشد. این نخ ها از الیاف استیپل کوتاه و یا بلند تشکیل می شوند.این الیاف به سیستم های ریسندگی تغذیه شده و در انتها با تابیدن به یکدیگر نخ پود نهایی را به وجود می آورند. در حال حاضر، مهم ترین نخ پود ریسیده شده مصرفی در صنعت فرش ماشینی ایران، نخ های جوت و نخ های پنبه / پلی استر می باشند.

نخ جوت (نوعی از نخ پود)

مهم ترین نوع نخ پودی که در صنعت فرش ماشینی استفاده می شود، نخ جوت می باشد. این نخ از الیاف «چتایی» یا «جوت» به دست می آید. لیف جوت، در دسته الیاف طبیعی گیاهی قرار می گیرد. در حال حاضر ، تمام نخ جوت مورد مصرف در صنعت فرش ماشینی ایران، وارداتی است.

عمده دلایل استفاده از جوت به عنوان نخ پود فرش ماشینی را می توان این چنین بیان نمود:

استحکام بالای نخ.
ازدیاد طول تا حدّ پارگی کم.
چوبی و زمخت بودن.
مقاومت در مقابل عوامل بیولوژیکی.
جذب رطوبت بالا.
قیمت ارزان در مقایسه با سایر الیاف مانند پنبه و پشم.
وفور نسبی در بازار و دسترسی نسبتاً آسان.

کتاب فرش ماشینی, منصور دیاری, نخ پود فرش سجاده محراب نقش کاشان

نخ پود پنبه و پنبه / پلی استر

یکی از انواع نخ پود فرش ماشینی، نخ پود 100% پنبه ای است. معمولا نخ پود پنبه ای، به تنهایی در فرش ماشینی استفاده نمی شود. چون در این صورت فرش بافته شده، در جهت عرض، سفتی نخواهد داشت و به راحتی در جهت عرض، مچاله و چروک خواهد شد. از این رو، در فرش های تراکم بالا، ترکیبی از نخ پود جوت، پنبه و حتی پلی استر استفاده می شود. معمولا ترتیب قرارگیری این نخ ها یکی به دنبال دیگری است. یعنی ابتدا یک نخ پود جوت، سپس یک نخ پود پنبه ای و در ادامه یک نخ پود پلی استر پودگذاری می شود. این ترتیب به طور مرتب در طی عملیات بافت فرش تکرار می شود.
مزیت استفاده از نخ پود پنبه ای، جذب بسیار خوب آهار است که به محکم شدن برزنت فرش و در نتیجه استحکام ریشه خاب کمک شایانی می کند.

کتاب فرش ماشینی, منصور دیاری, نخ پود فرش سجاده محراب نقش کاشان

نخ پود فیلامنتی پلی استر

این نوع نخ پود، معمولا از نوع پلی استر فیلامنتی تکسچره شده به روش جت هوا یا اصطلاحا ATY  است. استفاده از این نوع نخ پود، چندان توصیه نمی شود چون جذب آهار آن بسیار کم (در حد صفر) بوده، باعث سر خوردن ریشه نخ خاب در داخل برزنت و در نتیجه بیرون آمدن آسان نخ خاب از ساختار فرش بافته شده می گردد.

منبع: دیاری بیدگلی، منصور: فرش ماشینی (تاریخچه، ساختار، مواد اولیه، روش تولید)، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان، کاشان: 1395

 

بخش‌های دیگر این کتاب را در لینک‌های زیر بخوانید: بخش اول:مقدمه ای بر کفپوش‌های نساجی،  بخش دوم: ساختار کلی فرش (لایه خاب و لایه زمینه)، بخش سوم: اجزای تشکیل دهنده لایه زمینه: تار و پود بخش چهارم: نخ خاب: ساختار لایه سطحی فرش بخش پنجم: انواع تراکم در فرش ماشینی بخش ششم: الیاف مصرفی در فرش ماشینی ، بخش هفتم: روش‌های تولید نخ (ریسندگی)، بخش هشتم:نخ چله (تار) چیست؟

اگر قصد خرید سجاده فرش دارید، همین حالا بدون واسطه با ما تماس بگیرید!

03154751365

09133617256

 09133899519

محراب نقش، نقش معنویت و آرامش